Εξέλιξη και σχεδιασμός των προγράμματων του ΕΣΠΑ
Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ μίλησε ο ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε.
"Για το 2016, στόχος του υπουργείου είναι να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει μια απορρόφηση της τάξης του 7% ως ελάχιστο (απόλυτα εφικτό) ετήσιο στόχο δαπανών.
Όπως λέει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, ενώ έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
Σημειώνει πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μόχλευσης των διαθέσιμων πόρων, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά και η αναζήτηση νέων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης αποκαλύπτει πως θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε έναν εθνικό αναπτυξιακό φορέα. Εκτενή αναφορά κάνει στο πακέτο Junker και στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την EBRD.
Σχετικά με την αξιολόγηση των 46.987 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις τέσσερις δράσεις του κύκλου ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ, αυτή όπως λέει ο υφυπουργός θα ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ η χρηματοδότηση θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει μέσα στο 2016. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση συνολικά, θα μπορέσουν να επιλεγούν γύρω στις 7.000 αιτήσεις, με καλύτερα ποσοστά στη δράση ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων, όπου σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές θα μπορέσουν να επιλεγούν σχεδόν όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν. Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς σημειώνει πως καλύπτει πλέον όλες τις οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αναφορικά με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007 -2013) σημειώνει πως: "η αναγκαστική μεταφορά κάποιων έργων στη νέα προγραμματική περίοδο περιορίζει την ελευθερία μας για έναν έλλογο σχεδιασμό των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων του νέου ΕΣΠΑ." Ξεκαθαρίζει πάντως πως όλα τα έργα της περιόδου 2007-2013 που διαθέτουν ενεργές συμβάσεις και δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015, υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς και χρηματοδοτούνται αδιάλειπτα από εθνικούς πόρους.
Οι τέσσερις (4) δράσεις του κύκλου ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ
Οι αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις τέσσερις δράσεις ξεπέρασε τις προσδοκίες και έδειξε ότι οι αλλαγές που επιφέραμε στις προσκλήσεις – σε σχέση με τα κριτήρια της αξιολόγησης, αλλά και τη διευκόλυνση ρευστότητας των νέων προπάντων δικαιούχων με τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) – είχαν αντίκρισμα, διευρύνοντας την απεύθυνση των προσκλήσεων. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία, καθώς οι προτάσεις δείχνουν να ανταποκρίνονται στους στόχους που θέσαμε με τις αλλαγές: να στηριχτούν νέοι επιστήμονες, νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, τομείς αιχμής όπως οι νέες τεχνολογίες, αλλά και να ενισχυθούν υφιστάμενες επιχειρήσεις διατεθειμένες να επενδύσουν στην ουσιαστική αναβάθμισή τους. Για ασφαλέστερα συμπεράσματα αναμένουμε την αξιολόγηση των προτάσεων που θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Συνολικά, θα μπορέσουν να επιλεγούν γύρω στις 7.000 αιτήσεις, με καλύτερα ποσοστά στη δράση ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων, όπου σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές θα μπορέσουν να επιλεγούν σχεδόν όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν. Η χρηματοδότηση θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει μέσα στο 2016.
Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τρείς (3) δράσεις:
- Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Νεοφυής Επιχειρηματικότητα
- Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές
Η εμπειρία που θα έχει συγκεντρωθεί από την αξιολόγηση των προτάσεων του α’ κύκλου, θα αξιοποιηθεί για αλλαγές και εξειδικεύσεις στις νέες προσκλήσεις.
Από εκεί και πέρα, έχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στον άμεσο σχεδιασμό μας βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και ενός προγράμματος προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν στην αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων. Ακόμη, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
Όλες οι δράσεις θα προκηρυχθούν μέσα στο 2016. Όλες δε εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα. Δίνεται έμφαση σε τομείς προτεραιότητας, όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (νέες τεχνολογίες, αγροδιατροφή), σε δράσεις με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην ενίσχυση εκείνων που επλήγησαν από την κρίση και οφείλουν να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Για πρώτη φορά, τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ απευθύνονται και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε την ANADRASIS στα social media: